De Dinkelhoeve

.

Over rauwe melk

Verse, ‘rauwe’ melk komt zo van de koe en heeft – behalve dat het gefilterd en gekoeld is – geen verder bewerking ondergaan (zoals: standaardiseren, koken, pasteuriseren of homogeniseren). De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) raadt aan om de melk voor consumptie altijd eerst te pasteuriseren (dat wil zeggen de melk gedurende een minuut tot tenminste 72 ºC te verwarmen). Of u de melk pasteuriseert of niet is aan u; veel mensen vinden de smaak van verse, ongepasteuriseerde melk lekkerder. Ook zijn er mensen die menen dat rauwe melk gezonder is en beter verdragen wordt dan gepasteuriseerde melk (zie bijvoorbeeld www.rauwemelk.net).   

 
Niet-gepasteuriseerde melk is niet langer dan 3 dagen in de koelkast te bewaren. De verse melk dient voor gebruik even geroerd of geschud te worden (de room uit de melk komt bovenop te liggen).
 
Overigens bevat onze verse melk ca. 4-4,5 % vet. Dit zijn de ‘goede’, gezonde vetten, zoals die in vette vis. Deze eigenschap blijft bewaard in onze rauwmelkse kaas, en rauwmelkse karnemelk.